Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
23
6.69
11.48
9.14/0.90
23.00
3.86
0.17
1732.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 23
25 ■ 0.99/0.01 ■ 3 ■ 298.5
Best clustering variants
25 0.99/0.01 3 298.5
21:00 h 09-Jun-2025
  • Kako bi se sprečile zloupotrebe u deklarisanju, na snagu stupa nova uredba koja će preciznije definisati sastav mlečnih proizvoda u prodaji.
  • ◉ Deklaracija o mlečnim proizvodima u Srbiji
10:30 h 08-Jun-2025
  • Zakon uvodi sistem provera koje će biti rađene kroz ceo lanac proizvodnje hrane u zemlji, po principu od njive, gde se hrana uzgaja, do trpeze, gde je konzumirana, kao i sistem kontrola hrane iz uvoza, navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj da se nadzor radi na racionalan i efikasan način, a hrana bude dobrog kvaliteta i bezbedna za konzumaciju.
  • mnistarstvo poljoprivrede kontrola hrane bez najave
07:20 h
  • Neki od njih strahuju da bi to moglo zgroziti njihove goste.
  • Vlada Slovačke poziva građane da jedu medveđe meso, ali ne vlada preveliko oduševljenje
11:24 h 07-Jun-2025
  • U rashladnoj vitrini supermarketa, uredno su poređani delovi svinjskog mesa, goveđih šnicli i piletine na akciji.Iza ove naizgled jednostavne slike nalazi se čitav niz procedura - uzgajanje životinja, klanice čiju higijenu prate veterinari i tehnolozi, uz redovne inspekcije koje kontrolišu uslove rada.Ipak, te procedure nekad ne budu poštovane.Sredinom maja u jednoj klanici u Aleksandrovcu, gradu na jugu Srbije, otkriveno je gotovo 700 kilograma govedine bez odgovarajuće prateće dokumentacije, a samo nekoliko dana kasnije, pronađena je nelegalna klanica u blizini Čačka, koja nije registrovana za promet hrane životinjskog porekla.Zbog nebezbedne hrane godišnje u svetu oboli 600 miliona ljudi, a posebno su pogođene ranjive grupe - siromašni, žene, deca i migranti.
  • Ko kontroliše rad klanica u Srbiji
10:50 h
  • Danas je Svetski dan bezbednosti hrane: Srbija priprema novi Zakon o službenim kontrolama Danas je Svetski dan bezbednosti hrane: "Svaka karika u lancu važna", Srbija priprema novi Zakon o službenim kontrolama Ministarstvo poljoprivrede podseća na značaj bezbednosti hrane povodom Svetskog dana bezbednosti hrane.
  • Srbija priprema novi Zakon o službenim kontrolama
10:30 h
  • Bezbedna hrana znači zdravlje za sve nas.
  • Ministarstvo: Srbija korak po korak gradi moderan i efikasan sistem bezbednosti hrane
02:30 h
  • U Vranju je otvoren 6. Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva "Balkan eco fair“.
  • U Vranju otvoren 6. Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gl
021

„Postoje kontrole i unutar samih klanica koje se svakodnevno rade", objašnjava Damjanović. Uzorci mesa se redovno šalju Institutu za kontrolu mesa u Beogradu, gde se ispituju prisustva mikroorganizama ili ostataka antibiotika, dodaje.Koji su najčešći prekršaji?Najčešći nedostatak u klanicama je loša higijena, ukazuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.Oštećeni podovi, zidovi i plafoni kao i nefunkcionalna oprema i alat „koji su u neposrednom kontaktu sa životinjama pri klanju ili sa sirovinama, poluproizvodima i proizvodima žiotinjskog porekla", dodaju iz resornog ministarstva.Problem su i „neregistrovani radnici koji obavljaju klanje životinja, kao i životinje nepoznatog porekla i zdravstvenog stanja." Šta je HACCP?Meunarodno prihvaćeni sistem bezbednosti hrane koji predupređuje sve potencijalne opasnosti u procesu proizvodnje hrane i uvodi mere za njihovo sprečavanje naziva se HACCP.To je skraćenica od analiza rizika i kontrola kritičnih tačaka (Hazard Analysis and Critical Control Points).Umesto da se oslanja samo na krajnju kontrolu proizvoda, HACCP insistira na kontroli svake faze u lancu proizvodnje: temperaturi čuvanja mesahigijene radnikačistoći mašine za klanjenačinu transporta do prodavnica U Srbiji je HACCP sistem obavezan od 2009.

godine, za sve proizvođače i prerađivače hrane.Izvor: BBC Koliko meso može biti opasno?Sistem inspekcije mesa je razvijen sredinom 19. veka radi otkrivanja bolesti kao što je trihineloza koje se u to vreme širila Evropom.Upravo je ona i danas jedna od najčešćih bolesti koje se mogu dobiti iz svinjskog mesa, kaže Gatarić.„U pitanju je parazit koji živi u mišićima divljih i domaćih životinja, ljudi se zaražavaju jedenjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa", dodaje on.Simptomi su povišena temperatura, bolovi u mišićima, otežano gutanje, otok očnih kapaka i osip.Jedna od najopasnijih bolesti je goveđa spongiformna encefalopatija ili bolest ludih krava, objašnjava veterinar.Do nje dolazi ako preživari, kao biljojedi, unose hranu životinjskog porekla, objašnjava Gatarić.„Zato se meso testira, jer tu bolest životinje mogu preneti ljudima i kod njih kod ljudi se manifestuje kao Krojcfeld-Jakobova bolest", kaže.Dolazi do pogršanja funkcija mozga, a početni simptomi su nesanica, depresija, konfuzija, promene ponašanja, problemi sa pamćenjem, vidom i ravnotežom.Prvi put je zabeležena na farmi u Engleskoj 1985. 021

Danas

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti hrane, 7. juna, da je u pripremi novi Zakon o službenim kontrolama koji će doneti znatno preciznije uređenje kontrole u oblasti hrane, zdravlja životinja, zaštite bilja i drugih oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora.On je podsetio da je predloženim izmenama tog zakona predviđeno da inspekcija više neće morati da najavljuje kontrole, čime će se pojačati efikasnost i otkrivanje eventualnih nepravilnosti u realnom stanju, objavilo je Ministatrstvo.Zakon će, kako je naveo, precizno urediti nadležnosti organa, postupke kontrole, obaveze subjekata i način obrade podataka, uz puno usklađivanje sa pravilima Evropske unije.„Bezbedna hrana znači zdravlje za sve nas.

Ona podrazumeva čitav niz mera koje počinju na njivi, nastavljaju se u proizvodnim pogonima, distributivnim centrima, maloprodaji i završavaju se na stolu naših potrošača. Svaka karika u ovom lancu jednako je važna“, poručio je Glamočić.On je naglasio da je obezbeđivanje zdrave i bezbedne hrane jedan od strateških prioriteta države i temelj zdravlja građana.„Bezbednost hrane je zajednička odgovornost svih nas — od poljoprivrednika, preko proizvođača i kontrolnih organa, do samih potrošača. Samo zajedničkim angažovanjem možemo obezbediti da hrana koja se nalazi na tržištu bude zdravstveno ispravna, kvalitetna i potpuno bezbedna za konzumaciju“, poručio je Glamočić.Iz Ministarstva poljoprivrede su podsetili da je Srbija aktivno uključena u globalne tokove bezbednosti hrane kroz članstvo u Codex Alimentarius-u (zajedničkom programu FAO i Svetske zdravstvene organizacije), sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Evropske unije (RASFF), kao i kroz učešće u predpristupnim programima Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), što doprinosi stalnom unapređenju nacionalnih kapaciteta za procenu rizika i zaštitu zdravlja potrošača.Podseća se i da je, zahvaljujući kontinuiranom usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima, Srbija već 2009. Danas