avokado, orasi) da poboljšate njihovu apsorpciju.Bujon od kostiju je bogat kolagenom i aminokiselinama poput glutamina, koji mogu da doprinesu očuvanju integriteta sluzokože creva i smanjenju upala.Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se naučno potvrdile ove koristi za zdravlje.Savet: Možete ga koristiti za supu ili piti samostalno.Najgore namirnice za zdravlje crevaUltraprerađena hrana obično sadrži veštačke dodatke, konzervanse i emulgatore, koji mogu da naruše ravnotežu crevnih bakterija i podstaknu upalne procese u organizmu.Uobičajeni primeri ovih namirnica su:upakovane grickalice (čips, krekeri, instant rezanci);prerađeno meso (viršle, kobasice, slanina, suhomesnati proizvodi);slatke žitarice za doručak;gotova jela.Savet: Birajte minimalno prerađene užine, poput orašastih plodova, voća ili domaće granole (hrskavi musli).Pojedini veštački zaslađivači, kao što su aspartam i saharin, povezuju se sa negativnim promenama u sastavu crevne mikrobiote i narušenim metabolizmom glukoze.Najčešće su sadržani u:dijetalnim gaziranim pićima;žvakama bez šećera;niskokaloričnim užinama.Savet: Birajte prirodne zaslađivače kao što su stevija ili monaški voćni šećer (monk fruit). Fast food often includes ultra-processed, high-sugar dishes and should be kept to a minimumIshrana bogata rafinisanim šećerima podstiče rast štetnih bakterija i upale, a istovremeno smanjuje broj korisnih mikroorganizama u crevima.Namirnice koje imaju visok sadržaj rafinisanog šećera:kolači i peciva;beli hleb i testenina;zaslađeni napici (gazirana pića, energetski napici, voćni sokovi).Savet: Potrebu za slatkim utolite voćem ili crnom čokoladom.Sve vrste alkoholnih pića mogu negativno da utiču na zdravlje creva, jer narušavaju san, mentalnu ravnotežu i crevnu floru.Iako je crveno vino bogato polifenolima, konsultantkinja za nervozna creva Kirsten Džekson kaže za BBC da je zabluda da je vino dobro za zdravlje creva, jer sadržaj alkohola u vinu neutrališe sve moguće koristi.Savet: Pijte alkohol u umerenim količinama i uparite ga sa namirnicima koje su korisne za creva.Ishrana bogata crvenim i prerađenim mesom povezuje se sa disbalansom crevne flore i većim rizikom od raka debelog creva.Preporučuje se ograničen unos ovog mesa i odabir zdravijih izvora proteina, kao što su riba, piletina ili biljne alternative.Savet: Probajte da uvedete dane bez mesa da biste postepeno smanjili unos.Male promene, velika razlikaDr Džuli Mekdonald naglašava da je povećani unos vlakana jedan od najjednostavnijih načina da se poboljša zdravlju creva.„Vlakna hrane korisne mikroorganizme i time podržavaju zdravlje probavnog trakta i jačanje imuniteta”.Nutricionistkinja Kirsten Džekson preporučuje raznovrsnu biljnu ishranu koja podrazumeva najmanje 30 grama vlakana dnevno.Takva ishrana trebalo bi da sadrži integralne žitarice, orašaste plodove, semenke, voće i povrće, i sve što doprinosi zdravlju crevne flore i sprečava zatvor.Saveti za zdravija creva:Jedite raznovrsno – ubacite više različitih biljnih namirnica u ishranu;Kombinujte probiotike (na primer jogurt, kefir) sa prebioticima (na primer namirnice bogate vlaknima);Pijte dovoljno vode – hidratacija je ključna za varenje;Smanjite stres meditacijom, fizičkom aktivnošču i kvalitetnim snom;Izbegavajte nepotrebnu upotrebu antibiotika.Kirsten Džekson kaže da su male i dosledne promene održivije od drastičnih dijeta.Postavljanje malih, dostižnih ciljeva svake nedelje može da bude delotvorniji pristup za dugoročno zdravlje creva.Ako pravite male, ali pažljive korake u izboru namirnica i načina života, možete da poboljšate varenje, ojačate imunitet i čak unapredite mentalno zdravlje.BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu.