Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
60
1.43
4.54
29.68/0.45
60.00
3.22
0.05
3566.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 60
119 ■ 0.99/0.01 ■ 7 ■ 28.3
Best clustering variants
119 0.99/0.01 7 28.3
Danas

Suvo voće je bogato prehrambenim vlaknima i antioksidansima, naročito polifenolima, koji mogu doprineti boljoj probavi, zdravlju krvnih sudova i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.Potencijalne zdravstvene koristiNeka istraživanja ukazuju na to da ljudi koji redovno konzumiraju suvo voće često unose više korisnih nutrijenata i imaju manji indeks telesne mase.Grožđe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, kao i u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, piše index.hr.Suve šljive poznate su po svom laksativnom efektu i često se pokažu efikasnijim od mnogih komercijalnih dodataka ishrani za ublažavanje zatvora.Urme su bogate gvožđem i kalijumom, a neka istraživanja sugerišu da mogu olakšati porođaj ako se redovno konzumiraju u poslednjim nedeljama trudnoće.Visok sadržaj šećera i kalorijaZbog odsustva vode, sadržaj šećera u suvom voću postaje znatno viši. Na primer, grožđe sadrže oko 59% šećera, a urme čak do 66%.

Konzumiranje velikih količina može dovesti do prekomernog unosa kalorija i šećera, što može povećati rizik od gojaznosti i metaboličkih poremećaja.Dodatni problem predstavlja i zaslađeno suvo voće – poznato kao kandirano voće – koje sadrži dodatni šećer. Takve proizvode najbolje je izbegavati, a deklaraciju na pakovanju obavezno treba pažljivo pročitati.Konzervansi i rizik od kontaminacijeNeki proizvođači dodaju konzervanse poput sulfita kako bi produžili trajnost voća i sačuvali mu boju. Danas