Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
122
0.00
4.07
61.63/0.00
122.00
4.92
0.04
7796.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 122
220 ■ 0.99/0.01 ■ 13 ■ 83.3
Best clustering variants
220 0.99/0.01 13 83.3
Danas

Verovatno ste čuli za njih od trenera ili prijatelja koji redovno treniraju, ali šta su zapravo elektroliti i kakvu ulogu imaju u telu?Jednostavno rečeno, doktorka funkcionalne medicine Bindija Gandi objašnjava da su elektroliti grupa esencijalnih minerala sa električnim nabojem koje telo proizvodi ili dobija iz hrane i pića.Kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfati, hloridi i natrijum – sve su to važni elektroliti.Prema njenim rečima, elektroliti su ključni za očuvanje zdravlja tela i uma jer „održavaju ravnotežu tečnosti, regulišu pH krvi, omogućavaju normalno funkcionisanje mišića, nerava, srca i moždanih ćelija, pomažu u transportu hranljivih materija do ćelija i izbacivanju toksina iz njih“.

Drugim rečima, njihova funkcija daleko prevazilazi obnavljanje energije nakon treninga.Kao što telo daje signale kada mu nedostaju proteini, vlakna ili bilo koji makro- ili mikronutrijenti, tako vas upozorava i kada mu nedostaju elektroliti, prenosi klix.ba.Stručnjaci navode pet glavnih znakova da je telu potrebno više elektrolita:1. Slabost ili grčevi u mišićimaElektroliti su ključni za pravilno funkcionisanje mišića. Ako osećate slabost ili grčeve u mišićima, dijetetičar Den Galager ističe da vaše telo verovatno ima manjak ovih esencijalnih hranljivih materija.„Tokom fizičke aktivnosti, telo koristi svoje zalihe elektrolita, pa ih je neophodno redovno nadoknađivati“, objašnjava Galager.2. Osećaj razdražljivosti ili konfuzijeAko se osećate loše, razdražljivo ili mentalno zbunjeno, moguće je da je uzrok neravnoteža elektrolita. Danas

Novosti

Mali "dozvoljeni užitak" smanjuje rizik od napada prejedanja.

Uz predloženi jelovnik možete da se uživate u sladoledu svakog dana: Foto: Shutterstock Ponedeljak Doručak: grčki jogurt (150 g), kašičica meda i kašika mlevenih oraha, kriška integralnog hleba Užina: kugla sladoleda (voćni ili jogurt sladoled) Ručak: grilovana ćuretina, bareni brokoli i šargarepa, maslinovo ulje i limun za preliv, kriška hleba od celog zrna Užina: krastavac i kuvano jaje Večera: salata od tunjevine (rukola, paradajz, masline, maslinovo ulje, senf) Foto: Free Images Pixabay Utorak Doručak: ovsena kaša sa bademovim mlekom, cimetom i borovnicama Užina: dve male kugle proteinskog ili voćnog sladoleda Ručak: pileći file pečen u rerni, bareni grašak i karfiol, maslinovo ulje i limun Užina: parče dijetalnog sira, nekoliko badema Večera: omlet sa tikvicom i paprikom, salata Foto: Shutterstock Sreda Doručak: izmiksajte grčki jogurt, spanać, bananu i čija semenke Užina: kugla sladoleda od jogurta sa malinama Ručak: oslić pečen u foliji, kuvani krompir i blitva, maslinovo ulje i beli luk za preliv Užina: jabuka i kašičica putera od kikirikija Večera: čorba od povrća i kriška integralnog hleba Foto: Shutterstock Četvrtak Doručak: domaći integralni tost, avokado i kuvano jaje Užina: kugla sladoleda po izboru Ručak: pileća salata sa rukolom, paprikom, kukuruzom, jogurt-dijetalnim prelivom Užina: kefir, kašika mlevenih lanenih semenki Večera: dinstane pečurake i tikvica, parče mladog sira Foto Shutterstock Petak Doručak: domaći hleb sa sirom, paradajz i bosiljak Užina: dve kugle voćnog sorbeta Ručak: pileći ražnjići sa povrćem, kus-kus sa limunom i peršunom Užina 2: - šaka badema ili oraha Večera: - povrće sa roštilja + dresing od jogurta, limuna i senfa Pratite nas i putem iOS i android aplikacije. Novosti

Plantbased

„disbioze“, počinjemo da osećamo različite tegobe, kao na pr: Nadimanje i probavne tegobe Oslabljen imunitet Upalne procese Poremećaj raspoloženja Neobjašnjivo gojenje Zbog toga je zaštita zdravlja i vitalnosti mikrobioma – izuzetno važna. Foto: Shutterstock Gastroenterolog objašnjava šta se dešava sa dobrim bakterijama, čak i posle unosa malo alkohola Dr Bulsevic objašnjava da čak i umerena konzumacija alkohola može da ima značajan negativan uticaj na bakterije u debelom crevu i da do ove loše promene dolazi jako brzo.

Ovo su ključne promene do kojih dolazi unosom alkohola, a koje su pronađene tokom naučnih studija: Narušava se balans mikroorganizama – Samo 30 minuta nakon konzumacije alkohola, studije su pronašle da nam se u krvi povećava nivo bakterijskih endotoksina (toksina koje oslobađaju loše bakterije). Oni su vrlo opasni, jer mogu pokrenuti sistemske upalne procese i oštetiti unutrašnji zid creva; Smanjuje se raznovrsnost dobrih bakterija – Redovna povremena upotreba alkohola u studijama je povezana sa smanjenom raznovrsnošću mikrobioma – što znači manje „dobrih momaka“ da nam pomognu u fermentaciji vlakana, regulaciji apetita, zaštiti unutrašnjeg zida creva i borbi protiv neželjenih napadača; Može doći do ozbiljnih probavnih problema – Alkohol stimuliše creva i može da izazove proliv i neredovno pražnjenje creva – čemu su naročito podložni ljudi koji već imaju osetljivost organa za varenje ili IBS (sindro iritabilnih creva); Podstiče se hronično upalno stanje u organizmu – Mikrobiom koji je van balansa, čemu doprinosi i česta upotreba alkohola, može da pokrene hronično upalno stanje niskog intenziteta u organizmu. Plantbased