Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
95
1.11
6.58
45.56/0.45
95.00
6.59
0.07
5848.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 95
189 ■ 0.99/0.01 ■ 10 ■ 72.0
Best clustering variants
189 0.99/0.01 10 72.0
021

Na policama supermarketa sve je više verzija grickalica i osnovnih namirnica „bogatih proteinima” - od palačinki i testenina, do sutlijaša i smrznute pice.Ovom trendu su se pridružile i poznate ličnosti.Kloi Kardašijan je predstavila Khloud Protein Popcorn, koji je opisala kao „savršenu kombinaciju ukusne grickalice i sadržaja proteina koji daje energiju za ceo dan”, a američki glumac i pevač Zak Efron je još u januaru promovisao ovsenu kašu bogatu proteinima.Ali postavlja se pitanje da li je porast reklamiranja proteina samo marketinški trik, ili su ove namirnice zaista korisne ako želite da izgradite mišićnu masu ili vodite zdrav život?I da li su zaista vredni cene koja je prilično viša od uobičajenih verzija narminica?Prodaja ovakvih proizvoda je u porastu.Prema podacima koje je agencija za istraživanje tržišta Mintel podelila sa BBC-jem, u prva tri meseca 2025.

godine, na čak 8,3 odsto plasiranih proizvoda (ne računajući namirnice za sportsku ishranu) je istaknuto da sadrže značajnu količinu proteina ili da su izvor proteina.To je porast u odnosu na 6,1 odsto u prethodnoj godini, i 4,6 odsto u 2023.Kiti Soininen, direktorka istraživanja u Mintelu, kaže da se tvrdnje o visokom sadržaju proteina sve češće pojavljuju ne samo na namirnicama koje prirodno obiluju proteinima, poput pilećih grudi i mahunarki, već i na proizvodima za koje to ne bismo očekivali.„Kremovi, deserti, granola, palačinke, pa čak i neobične pice se sve češće reklamiraju kao namirnice bogate proteinima”, kaže ona.„Protein trenutno nosi neku vrstu 'oreola zdravlja'”.Itan Smit, lični trener iz Liverpula, kaže da je ishrana bogata proteinima neophodna za izgradnju mišićne mase, ali smatra da bi ona trebalo da se primenjuje bez oslanjanja na industrijske proteinske grickalice i napitke.„Veliki sam zagovornik toga da nema ništa bolje od celovitih, prirodnih namirnica koje ne sadrže aditive ili druge veštačke supstance”, kaže on.„Sve potrebne proteine možete da dobijete iz povrća i nemasnog mesa”.Smatra da su pogodnost i praktičnost proteinskih grickalica, u kombinaciji sa pozitivnim pogledom potrošača na proteine naveli proizvođače da protein koriste u marketinške svrhe.Da bi proizvođač mogao da tvrdi da je njegov proizvod izvor proteina, mora da dokaže da najmanje 12 odsto energetske vrednosti obezbeđuju proteini.A da tvrdi da je proizvod bogat proteinima, taj udeo mora da bude najmanje 20 odsto.Da bi dostigli zahtevani procenat, proizvođači često dodaju sastojke bogate proteinima, poput orašastih plodova i mahunarki, ili uklanjaju vodu da proizvode učine gušćim. Kloi Kardašijan je poslednja poznata ličnost koja je plasirala ili promovisala grickalicu bogatu proteinima „Kada neko u žurbi kupuje brzu hranu za ručak, jasno je zašto će se pre opredeliti za proteinsku pločicu ili proteinski napitak nego za dva kuvana jajeta”, kaže on.„Tokom 12 godina rada kao lični trener, nikada pre nisam video ovoliku pomamu za proteinima”.Koristi proteina su višestruke – od izgradnje mišićne mase, bolje sportskog učinka, pomoći pri mršavljenju jer utiču na smanjenje apetita, do podrške ženama tokom trudnoće.Ako pokušavate da izgradite mišiće, dnevno treba da unosite oko 1,6 grama proteina po kilogramu telesne, objašnjava dr Pol Morgan, docent u oblasti ljudske ishrane.Za prosečnu osobu kojoj je cilj da očuva opšte zdravlje, preporučena dnevna količina proteina je oko 1,2 grama po kilogramu telesne mase, kaže on.Dr Morgan smatra da su mnogi proizvodi u supermarketima na kojima je istaknuto da su „bogati proteinima” čista varka, i upozorava da možda nisu toliko korisni kako se reklamiraju.„Mislim da imaju određene koristi, ali moramo da budemo oprezni jer je mnogo tih proizvoda zapravo ultra-prerađena hrana, a to je trenutno vrlo aktuelna tema u našoj oblasti o kojoj još ne znamo dovoljno”, kaže on.Rizici preteranog unosa proteinaUltra-prerađena hrana je u poslednje vreme pod sve većom lupom javnosti.Istraživanje objavljeno u aprilu je povezalo unos ovakvih namirnica sa povećanim rizikom od prerane smrti.Dr Morgan objašnjava da istraživači u njegovoj oblasti pokušavaju da shvate kako različiti izvori proteina - prirodni i ultra-prerađeni - uitču na mišiće.Drugi problem su kalorije.Dr Morgan objašnjava da je gojenje najčešći problem kod ljudi koji pokušavaju da unose više proteina, jer se svaki višak skladišti u telu kao mast.Neke proteinske grickalice i napici imaju gotovo isti sadržaj kalorija kao i obični proizvodi sličnog sastava.Na primer, proteinske pločice sa kikirikijem i čokoladom Nature Valley imaju 489 kalorija na 100 grama, dok Cadbury pločice sa kikirikijem i čokoladom imaju 485 kalorija na 100 grama.Dr Morgan nije saglasan da prekomeran unos proteina može da ošteti kosti ili bubrege, osim kod ljudi koji već imaju neku hroničnu bolest. 021

021

Majčino mleko obezbeđuje hranljive materije i antitela koji pomažu bebama da rastu, ali se na ove sastojke oslanjaju i neki odrasli Često se kolokvijalno naziva „tečno zlato", a neki stručnjaci čak tvrde da je izvor „magičnih moći".Naučnici su saglasni da majčino mleko obezbeđuje hranljive materije i antitela bebama i da je ključno za njihov rast.Međutim, i neki odrasli se oslanjaju na navodna superhranljiva svojstva majčinog mleka.Džejmison Ritener, 39-godišnji otac troje dece, prvi put je probao majčino mleko dok je njegova partnerka dojila, a imala je višak mleka.„Dodavao sam ga u moje šejkove, iako je ona mislila da je to pomalo čudno", kaže za BBC.Džejmson se zainteresovao za majčino mleko pošto je pogledao video na Jutjubu u kojem je bodibilder govorio o njegovim efektima.„Bio je ogroman", kaže Džejmison.

Džejmison Ritener veruje da majčino mleko podstiče njegove sposobnosti u teretani, ali stručnjaci naglašavju da treba biti izuzetno oprezan Džejmison je počeo da svakodnevno pije dve kesice od oko 240 mililitara mleka njegove partnerke.„Bio sam u verovatno najboljoj formi u životu", kaže za BBC.„Definitivno mi je pomoglo da napumpam mišiće.„Gubio sam kilograme, a istovremeno sam povećao mišićnu masu za oko pet odsto u roku od osam nedelja".Džejmison kaže da se nije nijednom razboleo niti prehladio dok je pio majčino mleko.„Hteo sam da rastem kao beba i spavam kao beba, pa sam odlučio da se i hranim kao beba", otkriva on.„Osećao sam se dobro i izgledao sam dobro".Kupovina na internetu je rizičnaNaučnici tvrde da ne postoje naučni dokazi da majčino mleko ima bilo kakve koristi za telo odraslih.Međutim, vodeći stručnjaci, pozivajući se na iskustva nekih ljudi, smatraju da bi ipak moglo da bude korisno.„Ono sadrži mnogo proteina – mišići beba se razvijaju vrlo brzo, a upravo to je ono što bodibilderi žele", kaže dr Lars Bode, osnivač i direktor Instituta za majčino mleko na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu, u Sjedinjenim Državama (SAD).„Bodibilderi su veoma u skladu sa njihovim telom, tako da možda nečega ima u tome.„Jednostavno ne znamo naučnu pozadinu toga."Ipak, Bode savetuje oprez, s obzirom na to da se majčino mleko često kupuje od sumnjivih izvora na Fejsubuku, Krejgslistu (Craigslist) i Reditu.„To mleko nije ispitano i postoje značajni zdravstveni rizici", upozorava Bode.„Može biti prenosilac bolesti kao što su HIV ili hepatitis".Kvalitet majčinog mleko takođe zavisi od ishrane i opšteg zdravlja žene koja ga proizvodi, a može da bude i uzročnik vektorskih zaraznih bolesti.Žene često izmlazaju mleko u okruženju koje nije kontrolisano ili sterilno mleko može lako da se kontaminira.Studija koju je 2015. 021

Danas

Majčino mleko bebama obezbeđuje hranljive materije i antitelaKako to utiče na ugrožene bebe?„Nikada ne bih savetovala odraslima da piju humano mleko“, kaže dr Megan Azad, koja proučava kako majčino mleko podržava zdravlje odojčadi.„Ne mislim da bi odraslima škodilo, ali ako oni piju humano mleko, onda ga uskraćuju bebama kojima je zaista neophodno, kao što su prevremeno rođene bebe“.Bode naglašava da bi višak majčinog mleka trebalo da se donira bebama kojima je potrebno, a ne da se prodaje radi zarade.„Nemamo dovoljno mleka da prehranimo najugroženije bebe.„Majčino mleko ima svojstva koja mogu da leče bolesti kod prevremeno rođenih beba.„Može da im spase život.“Azad takođe upozorava da bi to moglo da podstakne majke koje su u teškoj finansijskoj situaciji da na internetu prodaju njihovo mleko bodibilderima, što bi dodatno podstaklo rastući i rizičan trend kupovine majčinog mleka za potrebe odraslih.Međutim, Džejmison kaže da ne oseća grižu savesti.„Ljudi su me optuživali da izgladnjujem bebe.„Ali nije kao da stojim ispred bolnica i tražim od majki da mi daju svo njihovo mleko!“Zapravo, kaže da mu se javilo više od 100 žena i ponudilo mu da kupi njihov višak mleka.Utvrđivanje mogućih zdravstvenih koristiMajčino mleko je još uvek nedovoljno istraženo.„Oni koji finansiraju istraživanja dugo nisu marili za majčino mleko, jer su ga smatrali nebitnim ‘ženskim pitanjem'“, kaže dr Azad.„To je patrijarhalni pogled na stvari“.Ali to se sada menja.Neki sastojci majčinog mleka se sada proučavaju kao potencijalni tretmani za različita stanja kod odraslih, među kojima su artritis, bolesti srca, rak, i sindrom nervoznih creva.

Boce majčinog mleka koje se čuvaju u bolnici u Montevideu, prestonici UrugvajaAzad je posebno uzbuđena zbog mogućih zdravstvenih koristi oligosaharida u majčinom mleku (HMO).Ta složena mešavina nesvarljivih ugljenih hidrata podstiče rast poželjnih vrsta bakterija u crevima koje su važne za razvoj zdravog mikrobioma kod beba.„Istraživači proučavaju da li bi HMO mogli da se koriste u lečenju odraslih od stanja poput inflamatorne bolesti creva“, kaže dr Azad.„Znamo da je mikrobiom ključan za mnoge aspekte našeg zdravlja, tako da ako pronađemo nove načine da ga poboljšamo, to bi moglo da ima brojne koristi.„A oligosaharidi iz majčinog mleka pokazuju veliki potencijal“.U studiji na miševima objavljenoj 2021. Danas