Proteini amiloid beta 42/40 i p-tau217 povezani su sa nakupljanjem amiloidnih plakova, što je obeležje Alchajmerove bolesti.
Doručak, Foto: Profimedia Kada napolju temperatura pređe 25 stepeni, kulinarske preferencije se potpuno menjaju.
Gluten je zbirni naziv za grupu proteina koji se prirodno nalaze u pšenici, raži i ječmuBol u stomaku i nadutost.Ovo je danima osećala Sara Vasić kad bi pojela peciva ili pastu, kao i bilo koju drugu namirnicu koja ima gluten – prirodni protein u pšenici i sličnim vrstama žitarica.„Prvo sam mislila da imam neki virus, a posle odlaska kod lekara shvatila sam da sam netolerantna na gluten”, kaže ova 32-godišnjakinja za BBC na srpskom.Netolerancija je manje ozbiljno stanje čiji se simptomi mogu pojaviti posle konzumiranja glutena.Ipak, postoje i oni koji se bore sa celijakijom – hroničnom, autoimunom bolešću koja oštećuje tanko crevo.U zdravom sistemu organa za varenje gluten prolazi bez značajnih problema, ali kod ljudi sa celijakijom dovodi do oštećenja crevnih resica, ključnih za upijanje hraniljivih materija, objašnjava gastroenterolog Srđan Marković za BBC na srpskom.Poslednjih godina sve češći je i „bezglutenski“ način ishrane, koji podrazumeva izbacivanje hleba, peciva i paste.Priča o glutenu u ishrani na Balkanu je postala jedna od glavnih tema među nutricionistima kada je otkriveno da jedan od najboljih tenisera sveta, Novak Đoković, ne jede ništa što bi moglo da sadrži ovaj prirodni protein.Još pre mnogo godina, utvrđeno je da je gluten pravio probleme Đokoviću prilikom disanja, odnosno da je srpski teniser alergičan na njega.„Ishrana mi je promenila život, pozitivno je uticala na karijeru, kako se osećam na terenu i van njega.„Ne pokušavam preko moje knjige da utičem na nečiji život, da im kažem šta bi trebalo da jedu ili kako da žive, samo delim iskustvo“, rekao je Đoković, promovišući knjigu Serviraj za pobedu iz 2013.
Doručak je najvažniji obrok, ali treba voditi računa o tome koju hranu unosite u organizam na prazan stomak.