Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
67
2.77
6.21
32.46/0.90
67.00
4.74
0.07
4164.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 67
122 ■ 0.99/0.01 ■ 7 ■ 40.0
Best clustering variants
122 0.99/0.01 7 40.0
Danas

Ni kuskus i griz nisu bez glutena.

Kinoa može da zameni kuskus, a mleveni pirinač može da se jede umesto grizaSosevi – gluten se može naći u čorbama, soja sosovima, prelivima od mesa, marinadama, kečapu, majonezu i prelivima za salatuMesne prerađevine (viršle, paštete, ćevapi)Slatkiši, čokolade, sladolediBrojne grickalice sadrže gluten, između ostalih čipsOdređena alkoholna pića, poput pivaIzvor: BBC Celijakija: Tiha i opasna bolestPostoje i oni kod kojih običan zalogaj hleba, kolač napravljen od brašna ili tanjir testenine može biti opasan.Za ljude koji boluju od celijaklije eliminacija glutena je strogo medicinski neophodna, kaže nutricionistkinja Đukić.Simptomi celijakije su:Hroničnia dijareja (ili zatvor)Bol u stomakuNadutost i gasoviMučnina i serijska povraćanjaMalaksalost i neraspoloženjeGubitak telesne težineAnemijaNedostatak vitamina i mineralaMeđutim, danas se češće viđa atipična ili tiha celijakija sa simptomima kao što su osteoporoza (gubitak koštane mase), neplodnost, depresija, migrena, afte ili poremećaji jetrenih enzima, kaže doktor Marković.Dijagnoza celijakije je višestepeni proces, dodaje.Počinje testiranjem, ako su rezultati pozitivni, sledeći korak je biopsija – uzimanje ćelija ili tkiva radi ispitivanja, da bi se utvrdilo ima li oštećenja crevnih resica, objašnjava.Bitno je da pacijent „ne započinje bezglutensku dijetu pre završetka dijagnostičkog procesa, jer to može dovesti do lažno negativnih rezultata testiranja“. Danas

021

Kinoa može da zameni kuskus, a mleveni pirinač može da se jede umesto grizaSosevi - gluten se može naći u čorbama, soja sosovima, prelivima od mesa, marinadama, kečapu, majonezu i prelivima za salatuMesne prerađevine (viršle, paštete, ćevapi)Slatkiši, čokolade, sladolediBrojne grickalice sadrže gluten, između ostalih čipsOdređena alkoholna pića, poput piva Izvor: BBC Celijakija: Tiha i opasna bolestPostoje i oni kod kojih običan zalogaj hleba, kolač napravljen od brašna ili tanjir testenine može biti opasan.Za ljude koji boluju od celijaklije eliminacija glutena je strogo medicinski neophodna, kaže nutricionistkinja Đukić.Simptomi celijakije su: Hroničnia dijareja (ili zatvor)Bol u stomakuNadutost i gasoviMučnina i serijska povraćanjaMalaksalost i neraspoloženjeGubitak telesne težineAnemijaNedostatak vitamina i minerala Međutim, danas se češće viđa atipična ili tiha celijakija sa simptomima kao što su osteoporoza (gubitak koštane mase), neplodnost, depresija, migrena, afte ili poremećaji jetrenih enzima, kaže doktor Marković.Dijagnoza celijakije je višestepeni proces, dodaje.Počinje testiranjem, ako su rezultati pozitivni, sledeći korak je biopsija - uzimanje ćelija ili tkiva radi ispitivanja, da bi se utvrdilo ima li oštećenja crevnih resica, objašnjava.Bitno je da pacijent „ne započinje bezglutensku dijetu pre završetka dijagnostičkog procesa, jer to može dovesti do lažno negativnih rezultata testiranja".

Dugoročno izbacivanje glutena kod zdravih ljudi može imati posledice 'Bez glutena ne znači zdravo'Popularnost „gluten-free" proizvoda je delom zasnovana na stvarnoj potrebi, a delom na marketingu, kaže nutricionistkinja.„Za ljude sa celijakijom i glutenskom preosetljivošću, ovi proizvodi su spasonosni i neophodni, dok za ostale oni predstavljaju skuplju, a nutritivno lošiju zamenu", objašnjava Đukić.To je zbog toga što sadrže „više šećera, zasićenih masti i aditiva kako bi se poboljšali ukus i tekstura".Primer za to su mafini bez glutena.„Oni često imaju viši glikemijski indeks i više kalorija nego obični mafini od integralnog brašna."Pomoću glikemijskog indeksa se meri kako brza hrana koja sadrži ugljene hidrate može povećati nivo šećera u krvi. 021