Sama pomisao na prženu hranu, supu ili meso tokom toplih letnjih dana kod Vesne Vukićević izaziva nelagodu.„Nemam apetit već danima, jedem samo voće i povrće i pijem limunadu.„Ranije bih kuvala i pripremala obroke, a sada samo nemam energije za to“, kaže ona za BBC na srpskom dok bira povrće na pijaci.Letnje visoke temperature ne menjaju samo raspoloženje i ritam dana, već utiču i na apetit, probavu i potrebe tela.Zbog toga je važno da tokom vrućina biramo hranu koja ne opterećuje naš organizam, već ga hladi, hidrira i osvežava, kaže nutricionistkinja Jagoda Jorga za BBC na srpskom.U danima kada vrućina oduzima energiju, a apetit opada, pravilna ishrana može biti naš saveznik.Trebalo bi da unosimo hranu koja sadrži veći procenat vode kao što su krastavac, zelena salata, paradajz, tikvice, lubenica i breskve, piše u izveštaju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.Manji i laganiji obrociNekadašnji jutarnji ritual pripremanja doručka, Vesna je zamenila čašom vode i kriškom lubenice.„To je jedini način da se rashladim“, kaže ona.Način pripreme hrane treba da bude prilagođen ovom godišnjem dobu što znači da se prednost daje kuvanju, grilovanju, pečenju bilo da je reč o mesu, ribi ili povrću, piše „Batut“.„Treba izbegavati jako masnu hranu koja zahteva veoma dug proces varenje tokom kog se telesna temperatura podiže.„Najbolje bi bilo da glavni obroci budu u kasnijim satima, posle šest popodne“, kaže Jorga.Ipak, važno je i da razmaci između jela ne budu veliki i da se ishrana ne svede na jedan ili dva obroka u kasnim popodnevnim ili večernjim časovimaTokom dana bi trebalo da uzimamo mlečne proizvode poput niskokaloričnog jogurta, kiselog mleka sa žitaricama, jer ne zahtevaju dug proces varenja, objašnjava nutricionistkinja.Dobro rešenje mogu biti i „lagane čorbe od povrća, salate, riba“.Ljudi koji imaju kardiovaskularne probleme i povišen krvni pritisak treba da paze na unos soli i da se pridržavaju svih saveta lekara, kaže Jorga. Danas