Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
65
7.24
9.78
30.12/2.20
65.00
7.28
0.11
4069.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 65
116 ■ 0.99/0.01 ■ 7 ■ 129.1
Best clustering variants
116 0.99/0.01 7 129.1
07:11 h
  • Sama pomisao na prženu hranu, supu ili meso tokom toplih letnjih dana kod Vesne Vukićević izaziva nelagodu.„Nemam apetit već danima, jedem samo voće i povrće i pijem limunadu.„Ranije bih kuvala i pripremala obroke, a sada samo nemam energije za to", kaže ona za BBC na srpskom dok bira povrće na pijaci.Letnje visoke temperature ne menjaju samo raspoloženje i ritam dana, već utiču i na apetit, probavu i potrebe tela.Zbog toga je važno da tokom vrućina biramo hranu koja ne opterećuje naš organizam, već ga hladi, hidrira i osvežava, kaže nutricionistkinja Jagoda Jorga za BBC na srpskom.U danima kada vrućina oduzima energiju, a apetit opada, pravilna ishrana može biti naš saveznik.Trebalo bi da unosimo hranu koja sadrži veći procenat vode kao što su krastavac, zelena salata, paradajz, tikvice, lubenica i breskve, piše u izveštaju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut".Manji i laganiji obrociNekadašnji jutarnji ritual pripremanja doručka, Vesna je zamenila čašom vode i kriškom lubenice.„To je jedini način da se rashladim", kaže ona.Način pripreme hrane treba da bude prilagođen ovom godišnjem dobu što znači da se prednost daje kuvanju, grilovanju, pečenju bilo da je reč o mesu, ribi ili povrću, piše „Batut".„Treba izbegavati jako masnu hranu koja zahteva veoma dug proces varenje tokom kog se telesna temperatura podiže.„Najbolje bi bilo da glavni obroci budu u kasnijim satima, posle šest popodne", kaže Jorga.Ipak, važno je i da razmaci između jela ne budu veliki i da se ishrana ne svede na jedan ili dva obroka u kasnim popodnevnim ili večernjim časovimaTokom dana bi trebalo da uzimamo mlečne proizvode poput niskokaloričnog jogurta, kiselog mleka sa žitaricama, jer ne zahtevaju dug proces varenja, objašnjava nutricionistkinja.Dobro rešenje mogu biti i „lagane čorbe od povrća, salate, riba".Ljudi koji imaju kardiovaskularne probleme i povišen krvni pritisak treba da paze na unos soli i da se pridržavaju svih saveta lekara, kaže Jorga.
  • Šta jesti tokom letnjih vrućina
021

'Slaši' sokovi sadrže zaslađivač glicerol koji sprečava zamrzavanje Deca mlađa od osam godina ne bi smela da piju „slaši" osvežavajuća pića od usitnjenog leda zbog zaslađivača glicerola od koga mogu da se razbole, pokazalo je istraživanje.Medicinski stručnjaci su analizirali stanje 21 dece od dve do sedam godina u Velikoj Britaniji i Irskoj koja su hitno lečena ubrzo pošto su popila „slaši".Jarko obojena pića su dizajnirana tako da privlače decu, ali većina sadrži prirodni zaslađivač glicerol umesto šećera da se ne bi zamrzla.Deca mlađa od pet godina treba da izbegavaju ovo piće, a mlađi od 11 godina ne bi trebalo da piju više od jednog dnevno, preporučuju Iz Agencije za standarizaciju hrane Velike Britanije.Analize su pokazale da ako dete prebrzo popije „slaši", intoksikacija glicerolom može izazvati šok, hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi) i gubitak svesti.Deci čije je stanje obrađeno u studiji, objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, bila je potrebna hitna pomoć pošto su se akutno razbolela u roku od sat vremena pošto su popila piće.Doktori su rekli da imaju „sindrom intoksikacije glicerolom": većina je izgubila svest i pokazivala znake niskog šećera i visoke kiselosti u krviu četiri slučajeva bio je potreban skenera mozgajedno dete je imalo napad Sva deca su se oporavila i otpuštena su iz bolnice, uz savet da izbegavaju „slaši". Neka deca, poput dvogodišnje Arle na slici, završila su u hitnoj pomoći Roditelji nisu svesniVodeća autorka studije profesorka Elen Krašel upozorila je da bi 21 slučaj koji je razmatran u studiji mogao biti „vrh ledenog brega", iako je naglasila da hiljade dece svakodnevno pije „slaši" širom sveta bez štetnih efekata.Mogla bi da postoji i „blaža grupa" kojoj možda neće biti potrebna hospitalizacija, ali i dalje ima simptome kao što su „mučnina i povraćanje", dodala je ona.Pedijatri koji stoje iza studije, svi zaposleni u Velikoj Britaniji i Irskoj, kažu da je roditeljima teško da utvrde koliko glicerola sadrži ovaj osvežavajući napitak.Preporuke zasnovane na težini deteta roditeljima je teško da protumače, kažu, a koliko brzo se „slaši" popije i da li se uzima uz obrok ili posle vežbi takođe mogu biti faktori nuspojava.„Procena bezbedne doze stoga nije laka", kažu istraživači, koji umesto toga preporučuju primenu saveta zasnovanog na uzrasta deteta. 021

Danas

Sama pomisao na prženu hranu, supu ili meso tokom toplih letnjih dana kod Vesne Vukićević izaziva nelagodu.„Nemam apetit već danima, jedem samo voće i povrće i pijem limunadu.„Ranije bih kuvala i pripremala obroke, a sada samo nemam energije za to“, kaže ona za BBC na srpskom dok bira povrće na pijaci.Letnje visoke temperature ne menjaju samo raspoloženje i ritam dana, već utiču i na apetit, probavu i potrebe tela.Zbog toga je važno da tokom vrućina biramo hranu koja ne opterećuje naš organizam, već ga hladi, hidrira i osvežava, kaže nutricionistkinja Jagoda Jorga za BBC na srpskom.U danima kada vrućina oduzima energiju, a apetit opada, pravilna ishrana može biti naš saveznik.Trebalo bi da unosimo hranu koja sadrži veći procenat vode kao što su krastavac, zelena salata, paradajz, tikvice, lubenica i breskve, piše u izveštaju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.Manji i laganiji obrociNekadašnji jutarnji ritual pripremanja doručka, Vesna je zamenila čašom vode i kriškom lubenice.„To je jedini način da se rashladim“, kaže ona.Način pripreme hrane treba da bude prilagođen ovom godišnjem dobu što znači da se prednost daje kuvanju, grilovanju, pečenju bilo da je reč o mesu, ribi ili povrću, piše „Batut“.„Treba izbegavati jako masnu hranu koja zahteva veoma dug proces varenje tokom kog se telesna temperatura podiže.„Najbolje bi bilo da glavni obroci budu u kasnijim satima, posle šest popodne“, kaže Jorga.Ipak, važno je i da razmaci između jela ne budu veliki i da se ishrana ne svede na jedan ili dva obroka u kasnim popodnevnim ili večernjim časovimaTokom dana bi trebalo da uzimamo mlečne proizvode poput niskokaloričnog jogurta, kiselog mleka sa žitaricama, jer ne zahtevaju dug proces varenja, objašnjava nutricionistkinja.Dobro rešenje mogu biti i „lagane čorbe od povrća, salate, riba“.Ljudi koji imaju kardiovaskularne probleme i povišen krvni pritisak treba da paze na unos soli i da se pridržavaju svih saveta lekara, kaže Jorga. Danas

16:30 h 28-Jun-2025
  • Posebna grupa namirnica može značajno povećati rizik od razvoja ciroze jetre — čak i ako ne konzumirate alkohol.
  • ◉ Ciroza jetre - Najžena
09:00 h 26-Jun-2025
  • Foto: Printscreen/Youtube/Prva TV Ugledni srpski gastroenterolog otkrio zašto smo u zabludi kada je topla voda sa limunom u pitanju i savetuje tri stvari za početak dana - med, rakiju i tursku kafu Prof.
  • 3 stvari dr Perišić popije ujutru
08:00 h
  • Kako temperature rastu, a dani postaju duži, mnogi od nas prirodno posegnu za laganijom hranom i više se kreću. Leto je savršen trenutak da se osvrnete na to kako hranite svoje telo - ne samo kroz kalorije ili brojanje makronutrijenata, već i kroz pravi nutritivni kvalitet.
  • Leto je pravo vreme da obratite pažnju ne samo na količinu, već i na kvalitet ishrane
07:50 h
  • Mnogi koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi fokusiraju se isključivo na izbacivanje slatkiša, sokova i drugih očiglednih izvora šećera.
  • Šećer u krvi - Najžena
07:11 h
  • Sama pomisao na prženu hranu, supu ili meso tokom toplih letnjih dana kod Vesne Vukićević izaziva nelagodu.„Nemam apetit već danima, jedem samo voće i povrće i pijem limunadu.„Ranije bih kuvala i pripremala obroke, a sada samo nemam energije za to", kaže ona za BBC na srpskom dok bira povrće na pijaci.Letnje visoke temperature ne menjaju samo raspoloženje i ritam dana, već utiču i na apetit, probavu i potrebe tela.Zbog toga je važno da tokom vrućina biramo hranu koja ne opterećuje naš organizam, već ga hladi, hidrira i osvežava, kaže nutricionistkinja Jagoda Jorga za BBC na srpskom.U danima kada vrućina oduzima energiju, a apetit opada, pravilna ishrana može biti naš saveznik.Trebalo bi da unosimo hranu koja sadrži veći procenat vode kao što su krastavac, zelena salata, paradajz, tikvice, lubenica i breskve, piše u izveštaju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut".Manji i laganiji obrociNekadašnji jutarnji ritual pripremanja doručka, Vesna je zamenila čašom vode i kriškom lubenice.„To je jedini način da se rashladim", kaže ona.Način pripreme hrane treba da bude prilagođen ovom godišnjem dobu što znači da se prednost daje kuvanju, grilovanju, pečenju bilo da je reč o mesu, ribi ili povrću, piše „Batut".„Treba izbegavati jako masnu hranu koja zahteva veoma dug proces varenje tokom kog se telesna temperatura podiže.„Najbolje bi bilo da glavni obroci budu u kasnijim satima, posle šest popodne", kaže Jorga.Ipak, važno je i da razmaci između jela ne budu veliki i da se ishrana ne svede na jedan ili dva obroka u kasnim popodnevnim ili večernjim časovimaTokom dana bi trebalo da uzimamo mlečne proizvode poput niskokaloričnog jogurta, kiselog mleka sa žitaricama, jer ne zahtevaju dug proces varenja, objašnjava nutricionistkinja.Dobro rešenje mogu biti i „lagane čorbe od povrća, salate, riba".Ljudi koji imaju kardiovaskularne probleme i povišen krvni pritisak treba da paze na unos soli i da se pridržavaju svih saveta lekara, kaže Jorga.
  • Šta jesti tokom letnjih vrućina
02:30 h
  • Za mnoge ljude dan ne počinje bez tanjira tople kaše. Međutim, u moru različitih opcija – od ovsenih pahuljica do ekspandiranih žitarica – nije lako odlučiti koja je zaista najbolja.
  • Najzdraviji doručak: Ove tri verzije preporučuje endokrinolog, a razlog je vrlo ubedljiv
021

Tada sirće i so počinju da deluju, a zatim ga možete ispljunuti", rekao je Rančordas za BBC Sport.Greška koju neki sportisti prave jeste da ispiraju usta vodom kako bi se rešili ukusa.Uklanjanje tog osećaja - uzimanja soka od kiselih krastavaca i želje da se usta zgužvaju kao reakcija - zaustavlja mehanizme paljenja koji ublažavaju grč.Rančordas, koji je takođe šef ishrane u fudbalskom klubu Aston Vila, kaže da dodavanje čilija u teglu sa kiselim krastavcima i ostavljanje da čili odstoji može učiniti sok od kiselih krastavaca još efikasnijim.„Što je ukus užasniji, to je efikasniji."Šta fali sportskim pićima?Prijatnija opcija, za one koji ne vole kisele krastavčiće, mogao bi biti slatki sportski napitak.Međutim, posebnost soka od kiselog krastavca je u tome što može da poremeti poruku koja se šalje mozgu da mišić ima grčeve.Ovo je mnogo brži metod za ublažavanje grčeva nego uzimanje elektrolita, koje morate da svarite i apsorbujete.Ema Tester, nutricionistkinja koja trenutno radi u Sportskom institutu Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je za BBC Sport da je potrebno više istraživanja kako bi se razumele dodatne koristi soka od kiselog krastavca.„Ne postoji velika količina [istraživanja] koja definitivno kažu 'da, zaista će funkcionisati.

Zavisi od pojedinca, da li oseti da mu je to korisno'."Da li onda dovoljno samo jesti više kiselih krastavaca?Ne baš. Smatra se da je sok od kiselih krastavaca efikasan zbog koncentracije elektrolita, u kombinaciji sa tečnošću.Jedenje veće količine kiselih krastavaca možda nije baš prijatno ni za stomak, niti je praktično. Možda nije lako grickati kisele krastavčiće na fudbalskom terenu ili između gemova teniskog meča.Postoje li rizici?Sok od kiselih krastavaca možda neće svima odgovarati, potencijalno može da izazove probleme sa varenjem, jer je veoma koncentrovan i slan.Tester kaže da je videla sportiste kako „povraćaju pored terena" nakon što su popili sok od kiselih krastavaca, što može da ometa performanse, umesto da im pomogne.„Sve treba da se vežba. Baš kao što se vežbaju performanse, tako treba vežbati i ishranu", rekla je.BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. 021

Danas

Više voća i povrćaIako sladoled i hladna gazirana pića deluju kao najbolji način da se rashladimo, njihovim unosom dolazi do trenutnog efekta, ali se posle toga pokreću procesi ponovnog zagrevanja organizma.Osim toga, slatka gazirana pića sadrže dosta šećera i vremenom, uz njihov veći dnevni unos, može doći do gojaznosti, piše „Batut“.Voće i povrće bogato vodom, vlaknima i vitaminima pomaže organizmu da održi ravnotežu, hidrira se i regeneriše, bez osećaja težine posle obroka.Da bismo se rashladili i da nam taj osećaj potraje, naša ishrana bi trebalo da bude bazirana na voću i povrću i dovoljnom unosu vode.

Dovoljno tečnostiBez stalnog uzimanja vode (koja čini između 60 i 70 odsto naše telesne težine) u opasnosti smo da dehidriramo.„Dovoljan unos vode je najbitniji.„Za žene je potrebno 2,5 litara, a za muškarce oko 3 litra, uzimati češće u toku dana“, napominje Jorga.Prvi pouzdan znak dehidracije je povećana žeđ.Čak i blaga dehidracija može izazvati umor i iscrpljenost, ali i pregrevanje jer telo prestaje da se znoji kako bi sačuvalo vodu.Mnogi od nas instinktivno posežu za čašom vode, ali to možda nije uvek najbolja opcija.Mleko može, u nekim slučajevima, biti bolje, jer sadrži male količine soli i šećera koji se mogu izgubiti znojenjem.Kokosova voda takođe sadrži elemente koji se gube prekomernim znojenjem.Pored obične vode, preporuka je i da se unosi voda sa nekoliko kapi limuna ili biljni čaj, piše „Batut“.Alkohol i kafu bi trebalo izbegavati jer deluju kao diuretici i dodatno pojačavaju gubitak tečnosti.Iako je malo verovatno da se dođe do ove tačke, pijenje prekomernih količina vode u kratkom vremenskom periodu može dovesti do simptoma trovanja vodom, gde telo ne može dovoljno brzo da nadoknadi hlorid izgubljen znojem. Danas