Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
40
0.00
4.53
19.20/0.00
40.00
2.25
0.06
3025.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 40
66 ■ 0.99/0.01 ■ 5 ■ 33.4
Best clustering variants
66 0.99/0.01 5 33.4
Danas

Nesanica je neprijatno stanje koje može ozbiljno narušiti kvalitet života, ali istraživanja su pokazala da se jednostavna promena životnih navika može pokazati izuzetno delotvornom u njenoj prevenciji.U novoj studiji objavljenoj u časopisu „Sleep Health“, naučnici sa Kolumbije i Univerziteta u Čikagu izveštavaju da konzumiranje preporučene dnevne količine voća i povrća značajno pomaže ljudima da bolje spavaju noću.Kako voće i povrće poboljšavaju sanPrekinut san, koji naučnici nazivaju „fragmentacija sna“, izaziva niz ozbiljnih zdravstvenih posledica, od srčane insuficijencije i dijabetesa do kognitivnog oštećenja i disfunkcije mozga, prenosi Miss7.Jedan od glavnih razloga je verovatno svima poznat: loša ishrana u kojoj nedostaje svežeg voća i povrća. Studija je obuhvatila 34 zdravih mladih odraslih osoba prosečne starosti 28 godina koje nisu imale poznatih problema sa spavanjem.Učesnici su zamoljeni da 201 dan evidentiraju svoju ishranu u aplikaciji dok nose narukvice koje su pratile njihov san tokom tog perioda.

Nakon analize podataka prikupljenih putem aplikacije i narukvica koristeći statističko modeliranje, istraživači su otkrili da se kvalitet sna može poboljšati za čak 16 procenata ako jedu pet porcija voća i povrća – preporučeni dnevni unos Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – u poređenju sa ishranom koja ne sadrži voće i povrće. Još zanimljivije je to što su efekti bili gotovo trenutni: poboljšan san je primećen iste noći kada su učesnici jeli veće količine voća i povrća.„Zapanjujuće je da se tako značajna promena mogla videti za manje od 24 sata“, objasnila je stručnjakinja za san sa Univerziteta u Čikagu, Esra Tasali, u saopštenju za štampu. Danas