Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
55
1.50
4.20
27.36/0.45
55.00
2.79
0.05
3255.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 55
91 ■ 0.99/0.01 ■ 6 ■ 42.4
Best clustering variants
91 0.99/0.01 6 42.4
07:30 h 17-Jun-2025
  • Zadržavanje vode na ivicama sanitarija uzrokuje stvaranje crnih i žutih fleka koje čine da kupatilo izgleda kao da je staro i prljavo, čak i ako nije tako.
  • ◉ BUĐ OKO KADE: Uradite OVO i zauvek se rešite crnih i žutih FLEKA oko sanitarija!
14:30 h 15-Jun-2025
  • Zalivanje cveća, Foto: Printscreen/Youtube/LekoviteBiljke Pravilno zalivanje biljaka i cveća u odgovarajuće vreme je ključno za njihov prosperitet i zaštita od isušivanja tokom vrelih letnjih dana.
  • Kada je najbolje zalivati biljke tokom vrućina?
13:45 h
  • Kako temperature rastu, važno je pobrinuti se o adekvatnoj nezi kose kako bi ona ostala zdrava, sjajna i zaštićena od štetnih uticaja sunca, morske soli i hlora.
  • Kosa se neće iskrzati, ni isušiti
11:30 h
  • Bazeni mogu biti uzroci raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno zdravstvenih problema kao što su konjuktivitis, upala uha, atletsko stopalo, upala bešike, stomačni problemi...
  • Infekcije koje možete zaraditi na bazenu
09:39 h
  • Zamislite: rano jutro, tek što ste ušli u kuhinju da skuvate kafu, a iz ugla radne ploče promoli se neželjeni gost – bubašvaba.
  • Bube beže od ovoga kao đavo od krsta: Najbolji prirodni načini za čistu kuhinju
08:30 h
  • Slobodno vreme Zaboravite hemiju!
  • Zaboravite hemiju! Ovo je prirodni trik za čistu i mirisnu rernu
07:00 h
  • Ako ste konačno zadovoljni odabirom kupaćeg kostima, a želite da vam traje barem do sledećeg letovanja, predstavljamo vam savete kako da ga održavate.
  • Održavanje kupaćeg kostima - Informer.rs
Danas

godine i Šarman se pripremala da provede osam dana na Miru, sovjetskoj svemirskoj stanici.Neposredno pred ručak, Leonov mi je „uručio grančicu pelina da je ponesem gore.“Tokom njenog boravka na Miru, Šarman bi povremeno mrvila listove pelina da bi otpustili svoj karakterističan miris nalik žalfiji – zato što je, kaže ona, „lepo imati mogućnost da namirišete nešto“.Na svemirskoj stanici Mir, objašnjava Šarman, bilo je vrlo malo mirisa.U mikrogravitaciji, topao vazduh se ne diže tako da se „mirisi tople hrane ne odlaze sa vašeg tanjira“.Jedini način da osetite miris bio bi da „zabijete nos u hranu“, kaže ona.Ali postojao je jedan prepoznatljivi miris u svemirskoj stanici koji su mnogi astronauti prijavili da su osetili posle svemirske šetnje.„Podsetilo me je na miris kad sam bila dete i prolazila pored automehaničarske radnje“, kaže Šarman.„Mogla sam da namirišem da su tamo varili nešto – osetila sam taj metalni miris u vazduhu.“Tokom misije, Šarman je eksperimentisala sa potencijalnim materijalima za korišćenje tokom sastavljanja svemirske letelice.„Imala sam gomilu tankih slojeva, uglavnom keramičkih, koje sam morala da stavljam u okvir i potom izlažem okruženju oko svemirske stanice.Kad bi vratila uzorke iz vazdušne komore, osetila bi nalet mirisa, metalnu aromu svemira.„Bio je to moj omiljeni eksperiment – zato što je posedovao miris.“Drugi astronauti opisali sumiris sličan zagorelom mesu, barutu, ili zapaljenim električnim žicama.Ali šta izaziva ovaj miris i dalje ostaje misterija.Jedno moguće objašnjenje, kaže Šarman, jeste da ga izaziva oksidacija.„Atmosfera, okruženje, neposredno oko svemirske stanice, prilično je nalik vakuumu, ali ne potpuno na toj visini“, kaže ona.„Ono što imamo u ostacima atmosfere, jeste atomski kiseonik.“ ESA/Webb, NASA, CSA, M. Barlow, N. Cox, R. WessonMaglina Prsten, umiruća zvezda, odbacuje spoljne slojeve dok ostaje bez gorivaAtomski kiseonik – ili pojedinačni atomi kiseonika – mogu da se zalepe za astronautovo svemirsko odelo ili alate.Kad ponovo uđu u svemirsku stanicu, pojedinačni atomi kiseonika u kombinaciji sa kiseonikom, prisutnim u kabini, prave ozon (O3).„Čim dođe do reakcije, dobijete miris ozona“, kaže Šarman.A mi ljudi ovde dole na Zemlji takođe možemo da nanjušimo naznake ozona.Jeste li ikada primetili metalni miris statičkog elektriciteta neposredno nakon oluje?To je ozon.Druga mogućnost je da je Šarman udahnula atome umiruće zvezde.Kad zvezda umre, ona ispusti ogromnu količinu energije.Tokom tog procesa, zvezda proizvede policiklične aromatične ugljovodonike (PAH) – „molekule u obliku žičane mreže“, kaže Šarman – koji lebde po Univerzumu i doprinose stvaranju novih kometa, planeta i zvezda.Na Zemlji, PAH-ovi su prisutni u fosilnim gorivima, kao što su ugalj, sirova nafta i benzin, a često nastaju tokom nekompletnog sagorevanja organskih materijala.„Ako vam zagori hrana“, kaže Barsenila, „to je ta vrsta molekula koju stvarate.

Kad zvezde umru, sagorevanje stvara istu vrstu molekula. Danas