Proja, Foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia Posna proja s paprikom je tradicionalno srpsko jelo koje se obično priprema za doručak ili kao prilog uz neko drugo jelo.
Ovo posno jelo je idealno za sve one koji žele da unose zdravu hranu u svoju ishranu ili su trenutno u postu.
Sočna i mekana kao duša, samo dodajte šolju jogurta.
Daće vam energije za ceo dan i držaće vas dugo sitim. Trpeza
Držaće vas dugo sitim, a osvaja na prvi zalogaj.
Ukućani će stajati u redu za još. Naprave se brzo, a nestanu sa stola prve. Trpeza
Ako volite pihtije napravite posnu varijantu od šarana, bićete oduševljeni.
Sočna i mekana kao duša, samo dodajte šolju jogurta. Trpeza
Služite uz sojin jogurt ili prilog po želji.
Kremasta i slasna, a zasitna. Trpeza
Sve sastojke iseckajte, začinite i ostavite malo u frižideru da se ohladi pre serviranja.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije. Novosti
Ako postite samo zamenite obično mleko i šlag sa biljnim.
Služite uz sojin jogurt ili prilog po želji. Trpeza
Вести дана, кратко и јасно, сваки дан у твом инбоксу.
Samo dodajte prilog po želji.
Fenomenalna i čokoladna, razgrabiće se u trenu. Trpeza
Držaće vas dugo sitim, a preukusna.
Prave se brzo i lako, a ukućani će ih obožavati. Trpeza
Zatim dodajte paradajz i sve zajedno krčkajte još 10-15 minuta dok paradajz ne pusti sok i masa se zgusne.
Posolite, pobiberite i dodajte po želji ljutu papriku ili alevu. Informer
Mekane i mirisne, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
Bićete oduševljeni ukusom. Trpeza
Daće vam energije za ceo dan i držaće vas dugo sitim.
Savršene za svečanu i slavsku trpezu. Trpeza
Sve je gotovo za pola sata, a sastojke verovatno već imate kod kuće. Osim što je brz i ukusan, sataraš sa jajima je i veoma zahvalan, možete ga jesti toplog, mlakog ili hladnog, kao glavno jelo ili prilog.
3 crvene ili šarene paprike 2 zelene paprike 1 veći crni luk 3-4 zrela paradajza 4-5 jaja 2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo) So, biber po ukusu Po želji malo ljute paprike ili kašičica aleve paprike Svež peršun za posipanje Iseckajte luk na rebarca, paprike na trake ili kockice, a paradajz oljuštite i seckajte (ako imate vremena, oljušten paradajz daće lepšu teksturu). U dubljoj tiganj-šerpi zagrejte ulje i propržite luk dok ne omekša. Dodajte papriku i dinstajte 10 minuta dok ne postane mekana. Sd
Većina ne zna koliko jednostavnih jela se može napraviti, a da se ne prekši post.
Salata od krompira i blitve je jedno od popularnijih, a mi vam donosimo jednostavan recept za ovo jelo. Kurir
Kada su gotovi, uštipke izvadite na kuhinjski ubrus da pokupe višak ulja.
Uštipke služite uz slatke ili slane namaze. Novosti
Samo dodajte sos ili prilog po želji.
Jednostavno jelo skupog ukusa. Trpeza
Urolajte kao savijaču ili složite kao gužvaru.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumeni. Informer
Pleh ili tepsiju premazati uljem ili margarinom i redati prvi sloj krompira, preko njega sloj mesa i tako sve dok se ne potrosi smesa.
Kada se poreda, staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i tako peći 20ak min - dok ne primetite da je krompir skoro pečen. U posudu umutiti dva jaja, kašiku brašna i šolju mleka. Espreso
U novoj epizodi "Praktične žene" saznali smo recept za zapečene pljeskavice sa povrćem. -400 g ml mesa ( govedina ili junetina) -1 rendani crveni luk -7 kašike prezli -1 jaje -1 kašika ml. paprike -peršun sitno naseckan -so, biber, kim -1 kašika putera -1 luk ( seckan na polumesece) -1 šargarepa ( seckana na štapiće) -1 crvena paprika (seckana na polumesece) -4-5 večih šamšinjona( seckani na kockice) -150 ml neutralne pavlake -150 ml mleka -1 kašika gustina -1 kašika soli 200 g rendane mocarele Sve sastojke za pljeskavice izmešati i sjedinite u kompaktnu smesu. Nova
Potrebno je: 400-500 g krompira 300-350 g brašna 50 g putera 2 jajeta prstohvat soli 5 kašika griza Za posipanje 250 g prezli 80 g braon šećera Skuvajte krompir, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Trpeza
Sipajte pavlaku za kuvanje i kuvajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
Dodajte kuvanu testeninu i parmezan, dobro promešajte i začinite po ukusu. Trpeza
Ređajte ih u tepsiju, nalijte toplom vodom da ogreznu i poklopite.
Kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne bude gotovo. Trpeza
Peksimeti, poznati i kao brzi uštipci koji ne zahtevaju čekanje da testo naraste, su ona vrsta doručka koji budi nostalgična sećanja na Jugoslaviju.
600 g brašna – 300 ml tečnog jogurta – 2 jaja – 50 ml toplog mleka – 1 prašak za pecivo – so – ulje za prženje Priprema: U veću činiju staviti brašno, prašak za pecivo i so. Izmešati pa dodati jaja, jogurt i mleko. Espreso
Može se jesti kao glavno jelo, uz krišku hleba i salatu, ali i kao prilog uz ribu (ako se unosi u toku posta kada je dozvoljena). 1 veća glavica crnog luka Zamrznuti ili sveži grašak (100-150 g) 2 čena belog luka 2 šargarepe 1 veća paprika (po izboru: babura ili roga) 1 manja tikvica 1 veći krompir 1 šolja (oko 200 g) pirinča 2 veća paradajza ili 1 čaša paradajz soka 3 kašike ulja So, biber, suvi biljni začin Peršun, bosiljak ili origano po ukusu Voda (po potrebi) Foto: Shutterstock U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk, izrendanu šargarepu i seckanu papriku. Informer
Musaka, Foto: Printscreen/Youtube/TheCookingFoodie Jelo koje je savršeno za vrele letnje dane je svakako musaka. Espreso
Potrebno je: 500 g njoka 100 g svežeg bosiljka 150 g pinjola 2 lista žalfije 2 čena belog luka malo maslinovog ulje 2 kašike vina proseka 50 g ovčijeg sira Izblendajte bosiljak, pinjole, žalfiju, beli luk, izdrobljen ovčiji sir, maslinovo ulje i vino, sve dok ne postane jednolična pasta.
Njoke skuvajte po uputstvu, pa ih propržite na puteru, sipajte u činiju i prelijte ih dobijenim pestom. Trpeza
Kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne bude gotovo.
Ubacite ih u rernu na 200 stepeni da se zapeku i da ostane malo softa. Trpeza
godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956.
godine osmislio je čuveni desert. Trpeza
Reč je o jednostavnom, tradicionalnom obroku koji se oslanja na proverene sastojke: varivo od sočiva sa povrćem i domaći hleb iz rerne, uz sezonsku salatu.
Ovo jelo je pravo rešenje za sve koji poste, ali i za one koji jednostavno žele zdrav, hranljiv i pristupačan obrok. Sd
Dodajte brašno i jaje, malo posolite i dobro umesite testo.
Oblikujte dugačak valjak debljine prsta (ili više manjih) i secite komade dužine od 4 cm. U šerpu sipajte vodu, stavite kašičicu soli i ostavite da da provri. Trpeza
Ako tražite ideju za jednostavan, zdrav i neverovatno ukusan prilog ili zalogaj-užinu ove hrskavi kuglice od batata biće pravo otkrovenje!
Tajna njihove teksture krije se u jednostavnom sastojku - krompirovom skrobu, koji daje spoljašnjost koja ’hrska’ pod zubima, dok batat unutra ostaje kremast i nežan. Kombinacija dimljene paprike, belog luka u prahu i mrvica soli savršeno zaokružuje slatkoću batata. Plantbased
600 g brašna – 300 ml tečnog jogurta – 2 jaja – 50 ml toplog mleka – 1 prašak za pecivo – so – ulje za prženje Priprema: U veću činiju staviti brašno, prašak za pecivo i so. Izmešati pa dodati jaja, jogurt i mleko.
Umutiti sve i umesiti u testo koje se ne lepi. Espreso
Tome dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Kada se krompir prohladi, postepeno dodajte griz i brašno. Umesite rukama testo koje treba da bude mekano. Trpeza
500 g krompira,2 veze blitve,1 veća glavica crnog luka,so po ukusu, maslinovo ulje, 2 – 3 kašike jabukovog sirćeta ili pola limuna Blitva Foto: Shutterstock Krompir kuvati, al ga ne prekuvati, paziti, da se ne bi pri sečenju raspadao.
Obariti 2 veze očišćene blitve nekoliko minuta u ključaloj vodi (može se kuvati i na pari, 15 minuta). Ocediti blitvu, staviti u činiju, izmešati sa, na kocke isečenim krompirom, lukom, dodati so, maslinovo ulje i sirće. Kurir
100 g bulgura -200 ml vode -mešavina začina za kus kus -so, biber -mladi luk (1-2 komada) -peršun svež -maslinovo ulje -limunov sok Bulgur ubaciti u 200 ml ključale vode i kuvati dok ne omekne i ne uvri sva voda.Pred kraj kuvanja dodati mešavinu začina za kus kus, so i biber, zrna nara, mladi luk na sitno iseckan, i peršunov list iseckan sitno ,malo limunovog soka i sve lepo izmešati da se sjedini.
Piletina na turski način -500 g piletine (batak/karabatak bez kostiju) -mešavina tajin Zagrejati tiganj da cvrči. Za to vreme istrljati piletinu sa začinom tajin i solju. Nova
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti na: Za one dane kada vam treba nešto brzo, jednostavno i ukusno – ova pita sa sirom, gotova za svega pet minuta, biće vaš idealan saveznik u kuhinji. Informer
Umešajte kašiku margarina, pa mikserom umutite.
Sipajte mleko, pa mutite pire sve dok se smesa na ujednači. Ako se pitate zašto neki ljudi kuvaju krompir u soli... Trpeza
Potrebno je: 1 pakovanje rozen kora 400 g šećera 300 ml vode 250 g margarina 150 g čokolade 200 g mlevenih oraha 200 g mlevenog posnog keksa 2 pomorandže 150 g čokolade za kuvanje 2 kašike ulja Zamrznute pomorandže sitno narendajte.
Savršene za dane posta, ove čokoladne kuglice pravi su slatki zalogaj bez griže savesti.
Potrebno je: 3 mala pakovanja piškota 1 kašičica instant kafe 100 ml vode 2 kašike šećera 1 kašika ruma 250 g maskarpone sira mlečna čokolada slatki kakao Sipajte kafu u šolju pa dodajte vrelu vodu.
Kuglof, Foto: Bakina kuhinja Pripremite se za pravi raj za nepce uz ovaj sočan i mirisan kuglof, prepun osvežavajućih višanja i slatkih kajsija!
Foto: EPA/Marcial Guillen Kako bi preživeli tropske vrućine, umesto gaziranih i kupovnih sokova, napravite domaće koji će vas rashladiti.
Često slušamo savete o tome koje nutrijente treba unositi više - vlakna, antioksidanse, dobre masti...
Pevačica Goca Tržan skinula je čak 10 kilograma zahvaljujući ovom jelovniku.
Možda deluju kao običan ukras na polici, ali ove biljke u tišini rade veliku stvar, čiste vazduh koji udišete svakog dana.
Njima ne treba previše razloga da bi vas precrtali.
Dnevni horoskop za 27. jun 2025.
Srce, razum i novčanik biće na velikom testu!
Posao: Početak rada na novom poslu ili radnoj poziciji može obeležiti ovaj period.
Jovana Jeremić svojevremeno je govorila je o zdravstvenom stanju svog oca.
Jovana Jeremić skrhana je bolom nakon smrti svog oca Miodraga, a njegove poslednje reči zauvek će nositi u srcu.
Ovako je Jovana Jeremić jutros vodila emisiju: Bila nasmejana, pa otišla da sahrani oca OVAKO JE JOVANA JEREMIĆ JUTROS VODILA EMISIJU Bila je nasmejana, a iz studija je otišla ocu na sahranu (FOTO) Posle emisije, putem društvenih mreža, podelila je emotivnu poruku o svom ocu I ranije je govorila koliko joj otac znači, te ga je često slikala Dušan Lukić Novinarstvom se bavi od 2017.
Jovana Jeremić traži muškarca koji će da joj šalje poruku jednog sadržaja "SVAKOG DANA MORAM DA DOBIJEM TU PORUKU" Jovana Jeremić ima jasan zahtev za novog partnera, evo kakvog muškarca traži posle raskida sa Draganom Vladana Jokić Novinar redakcije Blic Zabava Diplomirani novinar 25. jun 2025.
Na blokaderskom, antisrpskom festivalu Krokodil koji predvodi Dino Gruhonjić osvanula je skandalozna poruka protiv Srba i srpskog naroda!
Čuveni reditelj Predrag Gaga Antonijević poručio je da je takozvani filmski festival ''Krokodil'' jedan divan antisrpski skup.
Zašto neko ulaže stotine hiljade dolara u kulturni festival u zemlji koja se suočava sa krizom.
UOČI Vidovdana, na festivalu "Krokodil" koji organizuju blokaderi, održaće se panel na kome je glavna zvezda glavni ideolog blokadera, autonomaš i ozloglašeni srbomrzac Dinko Gruhonjić. Pored njega govoriće i blokaderi Dejan Atanacković, Marko Vidojković (online), a imaju i gošću iz Sarajeva Andreu Lešić Thomas.