Danas
u Brazilu je glavni pokretač“, rekao je Ole Hansen, šef strategije robe u Sakso banci, ranije za BBC.„Tokom avgusta i septembra prošle godine, u Brazilu je zabeležena najgora suša u poslednjih 70 godina, da bi u oktobru usledile obilne kiše, što je izazvalo strah da bi usev u cvetu mogao da propadne.“Nisu samo brazilske plantaže kafe, koje uglavnom proizvode zrna arabike, pogođene lošim vremenom.Zalihe robuste će se takođe smanjiti pošto su se plantaže u Vijetnamu, najvećem proizvođaču te sorte, takođe suočile sa sušom i obilnim padavinama.„Potražnja za ovom robom ostaje visoka, dok se izveštava da su zalihe koje drže proizvođači i pržionice na niskom nivou“, rekla je Fernanda Okada, analitičarka cena kafe u S&P Global Commodity Insights, ranije za BBC.„Očekuje se da će rastući trend cena kafe potrajati još neko vreme“, dodala je.Šta sve utiče na cenu sirove kafe na svetskom tržištuPored klimatskih faktora, svetsko tržište još trpi posledice pandemije i ratova, naročito u Crvenom moru i Ukrajini.„Povećane bezbednosnee pretnje izazvane geopolitičkim izazovima u Crvenom moru prisiljavaju brodove da koriste alternativne rute, poput obilaska oko Afrike i Rta Dobre nade, umesto Sueckog kanala.„Putovanje brodova iz Azije ka Evropi produženo je sa 30 na 90 dana, što značajno povećava troškove transporta i cene sirove kafe“, kažu iz kompanije Atlantik grupa.Celokupne cene hrane dostigle su rekordne visine posle početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022.
godine.U međuvremenu su one malo opale, ali su i dalje više nego u većem delu poslednjih šest decenija.Troškovi prevoza, osiguranja i distribucije su porasli, što se reflektuje na maloprodajne cene.„Era jeftine hrane je prošla.„Svet mora da se prilagodi ovoj novoj stvarnosti“, kaže Rob Vos, viši naučni saradnik pri Međunarodnom institutu za istraživanje prehrambene politike (IFPRI).Cena šoljice kafe u Americi raste jer nove carine koje je predsednik Donald Tramp uveo vrše pritisak na vlasnike lokalnih kafića i pekara.Ipak, Trampove carine ne utiču na cenu kafe u Srbiji, objašnjava ekonomista Đogović.Pogledajte: Kafa ili čaj – koji napitak je bolji za naše zdravljeŠta kažu ugostitelji?Dragana je primetila i da je kafa u kafićima poskupela od prošle godine.„Možda 20 ili 30 dinara, ali mi se čini ne nešto previše”, kaže ona.Ipak, ugostitelji kažu drugačije.„Ugostiteljski objekti ne reaguju odmah na više nabavne cene”, kaže ugostitelj Dejan Mijailović za BBC na srpskom.„Ne znači da ako je kafa na tržištu poskupela 20 odsto da će isto toliko poskupeti i u kafićima”, dodaje.Da li će cena biti povećana „zavisi od toga koliko kafe troši taj lokal, kao i kakvi su prihodi”.Što je veći promet, „manji su troškovi za neku jedinicu, pa zato mnogi kafići ne podižu cene”.Ipak, mali lokali su ugroženiji, smatra.„U cenu jedne šolje kafe ulazi i deo dnevnice za radnika, kao i potrošena električna energija”, dodaje.Šta kažu kompanije?Kompanije iz industrije kafe su suočene i sa cenovnim pritiskom kroz rast akciza na kafu, koje su poslednjim korekcijama početkom februara usklađene sa prošlogodišnjom inflacijom od 4,3 odsto, kažu iz Atlantik grupe.Konkretne posledice poskupljenja kafe na svetskom tržištu „osetiće se tek u narednom periodu.“Sirova kafa se u Srbiju uvozi iz Afrike (Ugande i Ruande), Južne Amerike i Azije.„Brazil je osnova svih kafa u svetu i sa njom kombinujemo kafe iz drugih zemalja.„Zato nije moguće jednu zemlju porekla zameniti u potpunosti sa nekom drugom, jer bi to uticalo na ukus i kvalitet naših brendova na koje su potrošači navikli”, objašnjavaju. Danas