Article-cluster size (# of articles)
new weight
old weight
lower/upper
Articles count
Total similarity
Avg. similarity
Total chr length
Sentence # average
Sentence # variation
38
3.88
7.49
17.34/0.90
38.00
3.91
0.10
1990.00
1.00
0.00
All clustering variants
Old ranking - len = 38
61 ■ 0.99/0.01 ■ 4 ■ 95.1
Best clustering variants
61 0.99/0.01 4 95.1
Danas

godine prikupili kuhinjske sunđere iz 100 domova u Filadelfiji.Otkrili su da je samo jedan do dva odsto tih sunđera sadržalo bakterije povezane sa trovanjem hranom kod ljudi.Čak i u tim slučajevima, količina štetnih bakterija bila je veoma mala.Ovo otkriće potvrdila je i studija iz 2022.

godine u kojoj je Solvejg Langsrud, naučnica iz norveškog instituta za istraživanje hrane Nofima, uporedila bakterije iz sunđera i četki za pranje sudova.Otkrila je da su i sunđeri i četke sadržali slične bezopasne bakterije, među kojima su bile i vrste kao što su acinetobakter, Chryseobacterium, Enhydrobacter, enterobakterija, i pseudomonas.Međutim sveukupno gledano, četke su sadržale znatno manje bakterija.„Velika većina bakterija u sunđerima ne izaziva bolesti, one im samo daju neprijatan miris“, kaže Kvinlan.„Ipak, ako koristite sunđer za upijanje viška tečnosti na sirovom mesu, postoji mogućnost da na mesu završe patogene bakterije, a studije su pokazale da patogeni mogu da se izoluju iz kuhinjskih sunđera“.Dakle, iako bakterije koje žive u vašem sunđeru obično nisu štetne, ako na njega dospeju opasne bakterije poput salmonele, struktura sunđera može da im omogući brzo razmnožavanje.Za ovo postoje i dokazi.U istraživanju koje je sprovela Langsrud, salmonela je dodata u kuhinjske sunđere i uspevala je da preživi i da se razmnožava.Međutim, kada su iste bakterije dodate u četke, one su umrle.To je verovatno zbog toga što se četke bolje suše između upotrebe, što ubija bakterije, dok unutrašnjost sunđera može da ostane vlažna ako se koristi svakodnevno.Tada potencijalno patogene bakterije mogu da se prenesu sa sunđera na tanjire, pribor za jelo i radne površine.Dakle, koliko često treba menjati kuhinjski sunđer?Kvinlan smatra da bi idealno bilo menjati ga nedeljno, ali postoje i načini da mu se produži vek trajanja. Danas

19:43 h 05-Jun-2025
  • Prirodno je da se vremenom pojavi paučina i paukovu u ćoškovima.
  • ◉ Moja komšinica stavi ovo voće u ćoškove i reši muku
08:17 h
  • Perite jastučnicu i prekrivač u vreloj vodi svake nedelje.
  • AKO IMATE VIŠE OD 60 GODINA IZBACITE OVE STVARI IZ KUĆE
20:39 h 03-Jun-2025
  • Slobodno vreme Jednostavno a efikasno: Evo zašto sipanje soli u sudoperu može biti dobra ideja Evo zašto sipanje soli u sudoperu može biti dobra ideja So je ekološki pogodna alternativa hemijskim sredstvima za čišćenje.
  • Evo zašto sipanje soli u sudoperu može biti dobra ideja
18:30 h
  • Kako dolazi toplije vreme, tako nas očekuje i najezda smrdibuba, kojih, čini se, svake godine ima sve više. Ako ste se ikada suočili sa smrdibubama u vašoj bašti, znate koliko ove štetočine mogu biti dosadne.
  • Povrće na meti smrdibuba - Rešite se najezde zelenih štetočina prirodnim rastvorom
10:43 h
  • Ako ste upravo ispekli savršen hleb sa prirodnim kvascem (starterom) i ne znate šta da uradite sa ostatkom startera – nikako ga ne sipajte u sudoperu.Starter za hleb bolje bacite u smeće, u dobro zatvorenoj kesi, ali nikako u odvod.Iako možda deluje da će se brašno i voda rastvoriti pod mlazom vode, vodoinstalateri kažu da to nije tačno.„Sipanje sourdough startera u odvod neće odmah napraviti problem, ali će gotovo sigurno stvoriti osnovu za zapušavanje cevi“, kaže Deni Pen, predsednik kompanije New Era Plumbing & HVAC, za Better Homes&Garden.Lepljivi starter se zadržava na unutrašnjim zidovima cevi, hvata druge ostatke i postepeno se suši, stvarajući blokadu kroz koju voda više ne može da teče.Pen dodaje da nikada ne bi trebalo sipati u sudoperu ništa što je na bazi brašna, testa ili skroba – to uključuje smesu za palačinke, testo za hleb, testo za pastu, pa čak i pire krompir, jer svi izazivaju iste probleme sa zapušavanjem.Zašto ne treba da sipate starter u sudoperu„Bez obzira da li je suv ili tečan, u velikoj ili maloj količini – starter nikada ne treba da ide u odvod“, kaže Pen.
  • Zašto nikada, ali baš nikada ne bi trebalo da sipate kvasac za hleb u sudoperu
08:20 h
  • Ako se borite sa starim mrljama na nameštaju, tepihu ili sedištima u automobilu, ovo domaće sredstvo moglo bi da vam uštedi i vreme i novac!
  • Jeftin sprej koji briše fleke s kauča, fotelja i tepiha
07:55 h
  • Cipele i sandale od brušene kože (tzv.
  • Obuća od brušene kože vam je sva flekava?
06:37 h
  • Ako ne brišete tuš kabinu posle svake upotrebe i ne održavate je besprekorno čistom, kamenac će se neminovno pojaviti.
  • Čišćenje tuš kabine - Najžena
Danas

godine, sekvenciran je DNK najuobičajenijih vrsta bakterija.Iako nije bilo moguće utvrditi tačnu vrstu svake bakterije, pet od deset najzastupljenijih vrsta bile su blisko povezane sa bakterijama za koje se zna da izazivaju infekcije kod ljudi oslabljenog imuniteta.Posebne mere čišćenja, kao što je zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici ili ispiranja vrućom sapunicom, takođe nisu mnogo pomogle – iako su uklonile deo bakterija – omogućile su drugim otpornijim vrstama da se još bolje razmnožavaju.„Naša hipoteza je da mere čišćenja mogu dovesti do svojevrsnog procesa selekcije u kom preostali mikroorganizmi mogu ponovo da se razmnože u velikom broju“, objašnjava Egert.„Ako ovo ponavljate više puta, može doći do selekcije bakterija koje su bolje prilagođene preživljavanju postupka čišćenja“.Važno je napomenuti da nijedna od bakterija koje su otkrivene u Egertovoj studiji nije neposredno povezana sa trovanjem hranom ili ozbiljnim bolestima.Zapravo, 90 odsto hospitalizacija zbog bolesti koje se prenose hranom može da se poveže sa pet glavnih patogena, od kojih su tri bakterije – Ešerihija koli, salmonela i kampilobakterije.Srećom, ove bakterije se retko nalaze u kuhinjskim sunđerima.„Pronašli smo samo potencijalno patogene bakterije, dakle one koje mogu da budu opasne za ljude koji imaju slab imuni sistem, starije i decu“, kaže Egert.„Za zdrave ljude, bakterije unutar kuhinjskog sunđera obično nisu štetne“.Dženifer Kvinlan, profesorka bezbednosti hrane na Univerzitetu Prairie View A&M u SAD-u i njene kolege su 2017.

godine prikupili kuhinjske sunđere iz 100 domova u Filadelfiji.Otkrili su da je samo jedan do dva odsto tih sunđera sadržalo bakterije povezane sa trovanjem hranom kod ljudi.Čak i u tim slučajevima, količina štetnih bakterija bila je veoma mala.Ovo otkriće potvrdila je i studija iz 2022. Danas

Danas

Sudove je bolje prati četkom jer se brže suši i zadržava manje„Postoje dva jednostavna načina za čišćenje sunđera.„Možete ih staviti u mašinu za pranje sudova na kraju dana ili ih staviti u mikrotalasnu pećnicu na minut, dok ne vidite paru kako izlazi.„To će ubiti većinu patogena“.Istraživanja su pokazala da pranje sunđera u mašini za sudove ili zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici može da smanji količinu bakterija i da bude delotvornije od pranja deterdžentom.Međutim, kao što je Egertova studija pokazala, ovakve metode mogu da selektuju otpornije sojeve bakterija, zbog čega čišćenje vremenom postaje manje efikasno.Potapanje sunđera u ključalu vodu ili dezinfekciono sredstvo takođe može da uništi većinu bakterija, iako neke mogu da prežive, posebno one koje obrazuju zaštitne, lepljive biofilmove.Ipak, pokazalo se da je ova metoda delotvorna za smanjenje mogućih patogena kao što je salmonela.Stručnjaci savetuju i da se sunđeri ne drže u sudoperi kako bi mogli da se osuše između upotreba, kao i da se temeljno ocede i da se sa njih uklone ostaci hrane.A sunđer možete da zamenite i drugim sredstvom za pranje sudova.„Ja uopšte ne bih koristio kuhinjske sunđere.„Iskreno, meni nije razumno da se takav predmet koristi u kuhinjskom okruženju“, kaže Egert.„Četka je mnogo bolja, jer sadrži manje bakterija i lakše se suši.„I lakše se čisti“.BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Vajberu.

Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]. Danas