Bećarac je jedno od omiljenih jela sa juga Srbije i Banata, koje osvajaju svojim bogatim ukusom i jednostavnošću pripreme.Bećarac zauzima posebno mesto u domaćim kuhinjama kao autentično jelo koje je nekada bilo mustra za one koji vole jake, ali ne previše komplikovane ukuse.Šta je bećarac?Bećarac je jelo napravljeno uglavnom od paprika, paradajza i luka, ponekad sa dodatkom malo začinjene kobasice ili suvog mesa, ali najčešće vegetarijanski.Paprika i paradajz se kuvaju zajedno dok ne dobiju bogatu, sočnu teksturu, a sve to začinjeno je po ukusu – od bibera, do ljutih paprika ili suvih začina.Reč „bećarac“ u ovom slučaju simbolizuje ležerno, ali bogato i veselo jelo, koje je, kažu, nekada bilo omiljeno među „bećarima“ – mladićima bez brige, koji su voleli da se okupljaju i uživaju u jednostavnoj hrani.Da li se bećarac može zamrznuti i podgrejati?Bećarac je kao stvoren za čuvanje! Danas