Jedinjenja prisutna u orašastim plodovima, povrću, voću i celim zrnima povezana su sa markerima zdravog metabolizma i smanjenog zapaljenja.
Gluten je zbirni naziv za grupu proteina koji se prirodno nalaze u pšenici, raži i ječmuBol u stomaku i nadutost.Ovo je danima osećala Sara Vasić kad bi pojela peciva ili pastu, kao i bilo koju drugu namirnicu koja ima gluten – prirodni protein u pšenici i sličnim vrstama žitarica.„Prvo sam mislila da imam neki virus, a posle odlaska kod lekara shvatila sam da sam netolerantna na gluten”, kaže ova 32-godišnjakinja za BBC na srpskom.Netolerancija je manje ozbiljno stanje čiji se simptomi mogu pojaviti posle konzumiranja glutena.Ipak, postoje i oni koji se bore sa celijakijom – hroničnom, autoimunom bolešću koja oštećuje tanko crevo.U zdravom sistemu organa za varenje gluten prolazi bez značajnih problema, ali kod ljudi sa celijakijom dovodi do oštećenja crevnih resica, ključnih za upijanje hraniljivih materija, objašnjava gastroenterolog Srđan Marković za BBC na srpskom.Poslednjih godina sve češći je i „bezglutenski“ način ishrane, koji podrazumeva izbacivanje hleba, peciva i paste.Priča o glutenu u ishrani na Balkanu je postala jedna od glavnih tema među nutricionistima kada je otkriveno da jedan od najboljih tenisera sveta, Novak Đoković, ne jede ništa što bi moglo da sadrži ovaj prirodni protein.Još pre mnogo godina, utvrđeno je da je gluten pravio probleme Đokoviću prilikom disanja, odnosno da je srpski teniser alergičan na njega.„Ishrana mi je promenila život, pozitivno je uticala na karijeru, kako se osećam na terenu i van njega.„Ne pokušavam preko moje knjige da utičem na nečiji život, da im kažem šta bi trebalo da jedu ili kako da žive, samo delim iskustvo“, rekao je Đoković, promovišući knjigu Serviraj za pobedu iz 2013.
Stručnjaci preporučuju da svako jutro popijete čašu tople vode i da birate proteinsku hranu… Doručak je najvažniji obrok, ali treba voditi računa o tome koju hranu unosite u organizam na prazan stomak.
Ovaj jednostavan, tradicionalan doručak iz domaće kuhinje postao je hit među nutricionistima jer temeljno čisti organizam, smiruje stomačne tegobe i vraća energiju.